Najlepší chlieb - vo verzii s droždím
Verná kópia môjho skvelého kváskového chlebíka, troška poupravená na pečenie s droždím, efekt je ale rovnako dobrý.

Ingrediencie
voda 275 g
sušené droždie cca 1 čajová lyžička (alebo 2/3 kocky čerstvého droždia)
celozrnná múka 50 g
hladká múka 375 g
soľ 1 čajová lyžička
Postup
Vo vode rozpustíme sušené droždie, pridáme múku, poriadne premiešame (stačí, aby sa voda s múkou spojili), misu zakryjeme napr. mokrou útierkou a necháme oddychovať cca 30 min. Ak používame čerstvé droždie, najskôr ho necháme mierne nakysnúť v teplej vode so štipkou cukru a múky. Ďalšiu múku v tom prípade pridávame až po cca 10-15 min.
Potom cesto poprášime soľou a jemne poprskáme vodou (nie viac ako cca 10 ml). Premiesime, necháme zakryté oddychovať cca 10 min.
Následne cesto štandardne poprekladáme - stačí 2x vždy po cca 30 min. (t.j. celková doba tohto kysnutia je cca 1 hodinu, ale môže byť aj viac).
Po nakysnutí a zdvojnásobení objemu cesto vyberieme na dosku a vytvarujeme chlieb, ktorý uložíme do ošatky. Kedysi som vysypávala ošatku škrobom, jednoduchšie ale je vyložiť ju čistou útierkou, ktorú poprášime múkou.
Po vykysnutí (viď nižšie) v ošatke v deň miesenia alebo na druhý deň môžeme chlieb upiecť. Rozohrejeme si rúru na 230 st. C spolu s liatinovým hrncom (hrniec musí byť v rúre vložený od začiatku t.j. od zapnutia rúry). Cesto vyklopíme na papier na pečenie, ozdobne narežeme a vložíme do hrnca. Chlieb pečieme zakrytý 30 min., potom hrniec otvoríme a dopečieme ešte 10 min. Ak nemáme liatinový hrniec, chlieb pečieme na plechu, ktorý je v rúre vložený od začiatku rozohrievania spolu s druhým plechom, na ktorý v čase vkladania cesta do rúry vylejeme cca pohár vody. Tento je položený pod plechom, na ktorom sa pečie chlieb, aby voda vytvorila paru.
Upečený chlieb vyložíme na mriežku vychladnúť. Nenechajte sa zlákať túžbou rozrezať ho ešte horúci, chlieb musí aspoň hodinu ešte na mriežke chladnúť, stále sa dopeká aj po vybratí z rúry.
Pečenie v deň miesenia cesta
Cesto v ošatke necháme zakryté kysnúť cca 1-2 hodiny na linke, ideálne na teplejšom mieste.
Pečenie na druhý deň
Cesto v ošatke zabalíme a odložíme kysnúť do chladničky, piecť môžeme na druhý deň alebo aj neskôr (ja som skúšala najneskôr na tretí).