Celozrnné “Lotus” keksíky
Ak máte chuť na niečo sladké a ešte aj zdravé, čo chuťou veľmi pripomína Lotus keksíky, mám pre vás ten najlepší recept.

Ingrediencie
1 hrnček celozrnnej múky (150 g)
1 hrnček hladkej múky (140 g)
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1/2 čajovej lyžičky soli
113 g zmäknutého masla
1 hrnček kokosového cukru (200 g) (ak nemáte, kľudne dajte hnedý)
84 g medu
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1/2 hrnčeka zbytkového neaktívneho kvásku (142 g) alebo 70 g hladkej múky a 70 g vody
Postup
Postup je veľmi jednoduchý. Zmiešame si spolu múky, sódu bikarbónu a soľ, v druhej miske vymiešame maslo s cukrom a medom, k tomu pridáme vanilkový extrakt a kvások a nakoniec aj suché ingrediencie. Všetko premiesime a uložíme do chladničky zabalené do fólie alebo voskového obrúska. Necháme cca 2 hodiny oddychovať.
Potom cesto vyvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, pokrájame nožom na tvary, aké chceme a jednotlivé kúsky zopárkrát popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nevytvorili bubliny. Pečieme pri 165 st. C cca 15-20 min.
Pozor, ak je cesto vyvaľkané na príliš tenké, môže pomerne rýchlo zhorieť. Keksíky porozdeľujeme až po kompletnom vychladnutí.